Gentrifisering

Gentrifisering i Norge

Ordet gentrifisering er et ord som får mer og mer oppmerksomhet for tiden, ofte i forbindelse med politikk i utlandet. Avhengig av hvem du spør kan gentrifisering være noe fantastisk, eller det kan være noe forferdelig. Folks meninger om konseptet er ofte basert på om de lener seg mot høyre eller venstre i politikken, hvilken samfunnsklasse de tilhører og hvilke nyhetskilder de bruker.

Hva er gentrifisering?

Gentrifisering er en prosess der en bydel får en såkalt «oppgradering», hvor gamle og slitte nabolag blir faset ut med nye og moderne boliger, butikker, restauranter og kafeer. Dette trekker mennesker med høyere utdanning og bedre betalte jobber til bydelen, som videre øker boligprisene i området. Over tid kan prisnivået øke så mye at den opprinnelige befolkningsgruppen i bydelen, ikke lenger har råd til å bo der og må flytte ut.

Aker Brygge

Et av de tidligste tilfellene av gentrifisering i Norge er Aker Brygge – som før ble kalt Holmen. Aker Brygge var et tidligere industriområde bestående av industribygg og mekaniske verksted. Etter at Aker Eiendom AS startet utbygging i området, har hele Vika-området utviklet seg fra å være en av de billigste, til å bli en av de dyreste bydelene i hovedstaden.

Aker Brygge

Grünerløkka

Et annet eksempel på dette er Grünerløkka, som over kort tid har gått fra å være et arbeiderklassestrøk, til å bli et høyt ettertraktet område for den velutdannede middelklassen. Bydelen har lagt fra seg sitt tidligere rykte om å være et fattigstrøk, og har gått over til å ansett som Norges «hipsterhovedstad». Et populært og hipt område fullt av uteliv og trendy spisesteder.

Grünerløkka

Tøyen

I 2013 ble det besluttet at Munch museet skulle flyttes fra Tøyen til Bjørvika. Sammen med denne ordningen kom Tøyenløftet, en kompensasjon fra staten. Tøyenløftet innebærer blant annet store investeringer fra offentlig og privat sektor for å bedre bo- og oppvekst-forholdene i området. Resultatet har vært en enorm fremvekst av kafeer, kreative arbeidsplasser og hippe utesteder. Løftet har nå plassert Tøyen på kartet som den kommende, nye hipsterhovedstaden.

Leiligheter

Er gentrifisering bra eller dårlig?

Frogner

Dette er et enkelt spørsmål – med et komplekst svarDet er nemlig mange variabler man må se på når man stiller dette spørsmålet, variabler som er vanskelig å veie opp mot hverandre. Samfunn, politikk, kultur og økonomi er noen av dem.

 

Men for å holde dette enkelt har jeg ramset opp noen av fordelene og ulempene med gentrifisering:

Fordeler

Bydelene som blir gentrifisert er i utgangspunktet nedslitte, forfallende og ofte preget av fattigdom. Normalt er også både arbeidsledigheten og kriminaliteten høyere her enn i andre bydeler. Alt dette leder til at bydelen over tid står stille og mangler utvikling. Dette gagner verken lokalsamfunnet i området eller byen rundt dem.

 

Derimot vil en renovasjon av bydelen by på nye fasiliteter, infrastruktur og økt tilgang på viktige tjenester og tilbud. Som på generell basis er bra for næringen, bymiljøet og bydelen. Dette senker også kriminaliteten og tilbyr nye arbeidsplasser for de arbeidsledige i området.

 

I mange tilfeller ser man også at gentrifisering av et nabolag faktisk leder til økt velstand for flere av de originale beboerne av området – gjennom å øke boligverdiene deres (dersom de selv eier boligen).

 

Ulemper

Gentrifisering leder til at de opprinnelige beboerne på sikt blir skvist ut av bydelen gjennom det økte prisnivået som oppstår – eller gjennom at de ikke lenger føler seg hjemme i den nyrenoverte bydelen. Dette gjør at de ofte må finne seg en ny jobb for å bli værende i boligen sin, hvis ikke må de flytte til et nytt område. Ofte er dette lengre unna arbeidsplassen, som gir økt trykk på trafikken, redusert tid med familien, og større miljøbelastning. 

Gate i Oslo

Hva skjer med de originale beboerne etter gentrifiseringen? Et litt abstrakt svar på spørsmålet: Gentrifisering kvitter seg ikke med kriminaliteten eller fattigdommen i en by, det bare omplasserer det fra en bydel til en annen.


Mange artikler, innlegg og studier peker på at gentrifisering sjeldent leder til at den opprinnelige befolkningen må flytte vekk. Men da er det per definisjon, ikke lenger gentrifisering – da kalles det byutvikling.


Derfor er det viktig å skildre mellom gentrifisering og byutvikling. 

Gentrifisering skyver problemene til side – byutvikling forsøker å fikse problemene. 

Tenk byutvikling - ikke gentrifisering

Som jeg tidligere drøftet i innlegget om boligmarkedet i Oslo, handler byutvikling om mye mer enn å bare bygge nye, store og fine boliger til skyhøye priser – som de færreste har råd til. 

 

Byutvikling handler om å bygge med hensyn til hele lokalsamfunnet og deres behov, ikke bare de med størst lommebok. Den skal bygge boligene som lokalbefolkningen trenger, leie-til-eie muligheter, bredere og bedre offentlig tilbud, nye arbeidsplasser og bidra til kulturfremmende aktiviteter.

 

Utviklingen skal løfte lokalsamfunnet, ikke omplassere det.

 

Avsluttende notat

Som samfunn er man avhengig av mangfold for å stille sterkt økonomisk, teknologisk og kulturelt. Når flere befolkningsgrupper blir presset ut av et område og blir erstattet med en mer ensformig befolkningsgruppe, så har vi ikke lenger mangfold. 

 

Om Oslo fortsetter å gå i denne retningen, går vi glipp av mye. Vi går glipp av det omverdenen har å by på, fordi omverdenen ikke lenger råd til å komme hit, fordi vi ikke gir dem plass. Vi går glipp av de mange talenter, innovatører, kloke hoder og kunstnere som er der ute. Byen beveger seg bakover. 

 

Dette er ikke den fremoverlente og progressive nasjonen som Norge så inderlig prøver å være. 

Når det ene beinet beveger seg bakover, og det andre beinet beveger seg framover – 

Så er det bare et spørsmål om tid før vi glir ut i spagaten, og resultatet er et splittet samfunn.

Kommentar

Formålet med dette innlegget er ikke å si at det ene eller det andre er galt. Dette innlegget er skrevet for å rette fokus på en voksende utfordring, og å skape dialog rundt temaet.

Vi finner boliger for bedriften din

På tross av de økende prisene i markedet er vi i Prohousing spesialister seg på å finne den perfekte boligen for din bedrift og deres medarbeidere. Er du interessert i å vite mer om våres tjenester og hva vi kan tilby din bedrift? Besøk vår hjemmeside.

 

Ønsker du å leie ut boligen din? Prohousing tilbyr flere fordeler til huseiere som ønsker å leie ut boligen sin gjennom oss. Du kan lese mer om vår ordning med huseiere her.

Kilder

del dette innlegget